Türkiye-Ermenistan sınırına yalnızca 16 kilometre mesafede bulunan Metsamor Nükleer Santrali, uzmanların "felaket riski yüksek" uyarılarıyla yeniden gündemde. 1976 yılında Sovyetler döneminde inşa edilen ve ekonomik ömrünü çoktan tamamlamış olan santral, deprem bölgesinde yer alması nedeniyle "nükleer saatli bomba" olarak nitelendiriliyor.
Santral, Iğdır’a 30 kilometre, Erivan’a ise 35 kilometre uzaklıkta bulunuyor. 1988 Spitak Depremi sonrasında kapatılan tesis, 1995’te yeniden devreye alınmıştı. Güney Kafkasya uzmanı Dr. Peter Marko Tase, İngiliz Daily Mail gazetesine yaptığı açıklamada, santralin yapısal güvenlikten yoksun ve ciddi bir tehlike arz ettiğini belirtti. Tase, "Bu tesisin patlama riski çok yüksek. Çernobil benzeri bir felaket yaşanırsa çevresel etkileri sadece bölgeyi değil, Avrupa’yı da yıllarca etkileyebilir" dedi.
Metsamor’un aktif bir fay hattı üzerinde inşa edilmiş olması endişeleri artırıyor. Yerel ve uluslararası uzmanlar, santralin derhal kapatılması çağrısında bulunuyor. Daha önce de Ermenistanlı çevre yetkilileri, santralin asla güvenli hale gelemeyeceğini vurgulamıştı.