Prof. Dr. Mehmet Öz: Koronavirüs'ten kaçış yok, istisnasız hepimiz yakalanacağız ama ne kadar geç o kadar iyi
SAĞLIK, 25 Mart 2020 09:44"Aşısı bulunsa bile mutasyona her uğradığında aşı işlevini kaybedecek; tam koruma her zaman bağışıklık sisteminizdir"

ABD'de 'sağlık gurusu' olarak ün kazanan, dünyaca ünlü kalp cerrahı Doktor Prof. Dr. Mehmet Öz, Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkarak birkaç ay içinde 17 binden fazla insanın ölümüne sebep olan yeni tip Koronavirüs'e ilişkin olarak bazı bilgiler paylaştı. "Bu virüsten kaçış yok arkadaşlar. İstisnasız hepimiz yakalanacağız. Ama ne kadar geç yakalanırsak o kadar iyi" diyen Öz, "Aşısı bulunsa bile mutasyona her uğradığında aşı işlevini kaybedecek. Grip aşıları da öyledir. Sizi sadece geçmiş senelerin grip virüslerinden korur. Yenilerinden değil. Yani tam koruma sağlamaz. Tam koruma her zaman için bağışıklık sisteminizdir" ifadelerini kullandı.
her sene dünyada yarım milyar insan grip virüsüne yakalandığından bahseden Öz, "Koronavirüsler (sars, mers vb.) ile de yaşamaya alışacağız (tabii mers ile belki 1000 yıl sonra)" diyen Öz, insan vücudunun bu virüslere karşı bağışıklık kazandığını belirtti. "Sadede gelirsem, dediğim gibi hepimiz bu virüse yakalanacağız. Hatta belki birçoğumuz yakalandı bile ama fark etmedi. Ve hatta hastalığı da atlattı. Vücudu virüsle yaşamaya çoktan alıştı ya da virüs o vücutta yaşayamadı ve başka konaklara geçti" diyen Öz, virüslere karşı vücut direncine dikkati çekti.
Vücut direncini güçlendirmek için ne yapmak gerekiyor?
Öz, bağışıklık sistemi güçlendirmek için şu önerilerde bulundu:
"Öncelik vücut direnci. Spor ve hareket. Sonrası beslenme. Özellikle meyve sebzeler ile daha spesifik şeyler, mesela sarımsak, yoğurt, kefir, yeşil çay vb. Sonrası ise besin takviyeleri. Özellikle c vitamini, çinko, beta glukanlar (1.3 ve 1.6) ve kara mürver ekstresi. Meyve sebzeler ve takviyeler eğer kendinize de dikkat ederseniz bu kışı atlatmanızı sağlayabilir. Çünkü bağışıklık sistemini çok dirençli hale getiriyorlar."
Son olarak Doktor Öz, şu önerilerde bulundu:
- Kendinizi karantinaya alın. Virüsle en geç temas edenler en şanslıları olacak
- Hijyen. Olabildiğince temizliğe dikkat edin.
- Meyve sebze yiyin.
- Bağışıklığa iyi gelen sarımsak, kefir, yoğurt gibi besinler tüketin.
- Bağışıklığa çok iyi gelen besin takviyeleri ve vitaminler alın. Örnek: beta glukanlar, c vitamini, çinko, kara mürver ekstresi vb.
- Hareket edin ve evinizde spor yapın.
- Sigarayı bırakın.
- Bol su için.
Öz'ün kişisel sosyal medya hesabı Facebook'ta yayımladığı yazı şöyle:
Yıllardır doğru düzgün girmediğim facebooka bu virüs yüzünden girip bir şeyler yazayım istedim çünkü neredeyse 15 ocaktan bu yana, yani 2 aydır bu hastalık üzerine bilimsel makaleler de dahil çok fazla okuma yaptım.
Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Bu virüsten kaçış yok arkadaşlar. İstisnasız hepimiz yakalanacağız. Ama ne kadar geç yakalanırsak o kadar iyi, bunu en sonda açacağım. Aynen grip virüsünde olduğu gibi önümüzdeki yıllar, on yıllar boyunca bu virüsle yaşamayı öğreneceğiz. Emin olun bu kesin. Şu an alınan karantina, tatil, izin vb. önlemlerinin tamamı virüsün yayılma hızını yavaşlatıp, sağlık sektörünün çökmemesini sağlamak üzere alınıyor.
Çok hızlı yayılımda hastanelerin yoğun bakım üniteleri çıkmaza giriyor ve bilamecbur İtalya örneğinde olduğu gibi hangi hastanın yaşayacağına, hangisinin öleceğine karar verilmesi gereken berbat bir durum ortaya çıkıyor.
Virüs dediğimiz şeyler aslında öldürücü, şeytani birer düşman değiller. Onlar da aynen bizim gibi üzerinde konuşlandıkları alan sayesinde yaşayan canlılar. Zaten genelde hayvanlardan bize geçiyorlar ve evet, hayvanları genelde öldürmüyorlar. Çünkü kendileri de yaşamak için üzerinde yaşadıkları canlılara muhtaçlar. Yüzyıllardır hayvanlarla beraber yaşamaya alışmışlar.
E peki biz neden ölüyoruz? Çünkü birbirimizi tanımıyoruz. Virüs kendini hâlâ hayvan vücudunda zannediyor. Yeni yerleştiği konağın şartlarını henüz bilmiyor. Belli bir süre geçtikten sonra hem bizler onlara bağışıklık kazanacağız hem de onlar kendi sonsuz yaşamları için mutasyona uğrayacaklar. Böylece beraber yaşamaya alışacağız.
Mesela aranızda herpes labialis adlı virüsü duyan oldu mu hiç? Duymadınız ama kendisi dünyanın en yaygın virüslerinden birisi ve bir kere vücudumuza girdikten sonra biz ölene kadar vücuttan atılamıyorlar. Peki ne yapıyor bu virüs? Dudağınızda uçuk çıkarıyor. O kadar işte. Bizi öldürmüyor çünkü biz ölürsek kendisi de yaşayamıyor.
Grip virüsü de hemen hemen öyle. Öldürücülük oranı %0.1 civarı ve genelde zaten vücudunda kronik sorun olanları öldürüyor. Her sene ve her sene dünyada yarım milyar insan grip virüsüne yakalanıyor. Bu şekilde birlikte yaşamaya alıştığımız tonla virüs var. Corona virüsler (sars, mers vb) ile de yaşamaya alışacağız (tabii mers ile belki 1000 yıl sonra).
Sadede gelirsem, dediğim gibi hepimiz bu virüse yakalanacağız. Hatta belki birçoğumuz yakalandı bile ama fark etmedi. Ve hatta hastalığı da atlattı. Vücudu virüsle yaşamaya çoktan alıştı ya da virüs o vücutta yaşayamadı ve başka konaklara geçti. Bu konuda en güzel örnek Diamond Princess gemisi. Gemideki 3700 kişinin 700'ünde test pozitif çıkmış. Ama bu 700 kişinin 350'si hastalığı hissetmemiş bile. Ve hala da çok sağlıklılar. Yatak döşek yatmıyorlar. Ki yaş ortalamaları da baya yüksek.
Peki neden böyle? Çünkü o 350 kişinin bağışıklık sistemi çok güçlü. Yani bu hastalıkta en önemli şey bağışıklık sistemi. Aramızda bağışıklığı iyi olanlar, spor yapanlar, doğru besinleri alanlar, sigara içmeyenler vb. bu hastalığı belki hissetmeyecek bile. Belki hafif bir grip gibi atlatıp hayatlarına devam edecekler.
Ne yapmak gerekiyor? Öncelik vücut direnci. Spor ve hareket. Sonrası beslenme. Özellikle meyve sebzeler ile daha spesifik şeyler, mesela sarımsak, yoğurt, kefir, yeşil çay vb. Sonrası ise besin takviyeleri. Özellikle c vitamini, çinko, beta glukanlar (1.3 ve 1.6) ve kara mürver ekstresi. Meyve sebzeler ve takviyeler eğer kendinize de dikkat ederseniz bu kışı atlatmanızı sağlayabilir. Çünkü bağışıklık sistemini çok dirençli hale getiriyorlar.
Dediğim gibi, bu virüsle yaşamaya alışın. Önümüzdeki yıllarda, hatta belki aylar ya da haftalarda mutasyona da uğrayacak, ya daha ölümcül olacak, ki kendi de kaybeder, bu yüzden bunu düşük olasılık görüyorum, ya da o da bizimle yaşamayı öğrenecek. Aşısı bulunsa bile mutasyona her uğradığında aşı işlevini kaybedecek. Grip aşıları da öyledir. Sizi sadece geçmiş senelerin grip virüslerinden korur. Yenilerinden değil. Yani tam koruma sağlamaz. Tam koruma her zaman için bağışıklık sisteminizdir.
Fakat dediğim gibi virüsün canlılığını devam ettirebilmesi için bulunduğu konağı öldürmemesi ve başka konaklara geçebilmesi gerekiyor. Bunun için de mecburen mutasyona uğramak zorunda. Mutasyon dediğimiz şey ise nesille alakalı ve virüsler çok hızlı üreyip öldükleri için bizlerde yıllar alan nesil değişimi onlarda saatler alabiliyor. Bu sayede çok hızlı mutasyon geçiriyorlar. Ve büyük bir olasılık süre geçtikçe virüs bulaştığı kişiyi öldürmeyecek şekilde mutasyon geçirecek. Yani bu virüsü ne kadar geç kaparsanız tehlikesi o kadar az olacak.
Evet, hepimize uğrayacak bu virüs ama ne kadar geç uğrarsa o denli şanslı olacağız. Bu yüzden olabildiğince evden çıkmamak, hijyene dikkat etmek, gerekli şekilde beslenmek, hareket etmek ve gerekli takviyeleri almak gerekiyor. Bunları yapanlar emin olun hepimizden uzun yaşayacak.
SAĞLIK, 25 Mart 2020 09:44
Yorumlar (0)

UNUTULMAZ BİR DİYARBAKIRSPOR- FENERBAHÇE ANISI

MEHMET TALİH’E ANLAMLI ÖDÜL: BAŞARISI BULUNDUĞU HER ALANA DEĞER KATIYOR

Muratpaşa Tarım İlçe Müdürü Mustafa Şener, Asar Etli Pide ve Börek Salonunu Ziyaret Etti

AKDENİZ’E DEĞER KATANLAR GÖRKEMLİ TÖRENLE ONURLANDIRILDI

EYÜP KABABAŞ’A SANATIN VE SESİNİN GÜCÜYLE ANLAMLI ÖDÜL

ÜMİT BALKIZ’A SANAT VE KÜLTÜRÜN NEFESİ ÖDÜL GETİRDİ

ALPER KOCABIYIK’IN SANATINA ANLAMLI ÖDÜL

GENÇ SANATÇI VE GİRİŞİMCİ EMRE SÜREKLİ’YE SANATA KATKILARINDAN DOLAYI ÖDÜL

İSA ARIKAN’A LEZZETTEKİ İSTİKRARI VE EMEĞİNDEN DOLAYI ÖDÜL

GOBU CAFE’NİN GÜLER YÜZÜ GÜLAY ÖZDEN’E ANLAMLI ÖDÜL

EMLAK SEKTÖRÜNE ÇİFT İMZA: DERYA VE ALİ DEMİR'E ANLAMLI ÖDÜL

SAĞLIK SEKTÖRÜNDEN GAYRİMENKUL LİDERLİĞİNE: ŞÜKRÜYE ERTEKİN’E ANLAMLI ÖDÜL

EMİR GAYRİMENKUL’ÜN BAŞARILI İSMİ GÖNÜL BAKIR’A ANLAMLI ÖDÜL

MERHAMETİN TAÇLANDIĞI AN: MERYEM ÇEKEN’E “YILIN YARDIMSEVERİ” ÖDÜLÜ

İNŞAAT VE GAYRİMENKULDE GÜVENİN ADI: EFENDİ ÖZDEMİR’E BAŞARI ÖDÜLÜ

DOĞAYLA İÇ İÇE YAŞAMIN MİMARI: ALİ TAŞGIN’A EMLAK SEKTÖRÜ ÖDÜLÜ

YENİ NESİL ENERJİDE FARK YARATANLARA ÖDÜL: BEST SOLAR ENERJİ’YE ONUR ÖDÜLÜ

AK Parti Etimesgut’tan 23 Nisan’da Çocuklara Moral ve Söz Hakkı

Meclis üyesinin mesajlaşmaları ortalığa saçıldı! '5 yıl sonra başkan olacağım'

”Gönül Dağı Nefesi” Yaza Merhaba Konseri Ankara’da Türkü Severlerle Buluşuyor

ANTALYA TURİZMİNE KATKI SUNAN İSİMLERDEN BİRİ: RENEX HOTEL SAHİBİ ŞEREF AKINCI’YA ONUR ÖDÜLÜ

ANTALYA’NIN MEKANLARINA ESTETİK DOKUNUŞ: ABDURRAHMAN DİNLER’E TASARIM VE MİMARİDE BAŞARI ÖDÜLÜ

TOPRAĞIN GÜCÜNE İNANAN KADIN: SUZAN KAYNAR’A TARIMDA VİZYONER LİDERLİK ÖDÜLÜ

YENİ NESİL VİZYONER YÖNETİCİ: MİNİTALYA TARIM MADENCİLİK ENERJİ GENEL MÜDÜRÜ EREN CANAK’A BÜYÜK ONUR

SAĞLIĞA ADANMIŞ BİR HAYAT: DR. BURHAN GÜÇMEN’E “YILIN BAŞARILI TIP UZMANI” ÖDÜLÜ

ZARAFETİN VE ZANAATİN BULUŞMA NOKTASI: ŞANA COUTURE SAHİBİ ŞARİZE GERGER’E “MODA VE TASARIMDA ÖZGÜN VİZYON ÖDÜLÜ”

GÜZELLİĞİN ZARAFETLE BULUŞTUĞU İSİM: M ESTHETIC BEAUTY SAHİBİ MİTRA LAKİAN’A “YILIN BAŞARILI GÜZELLİK GİRİŞİMCİSİ” ÖDÜLÜ

EĞİTİMDE VİZYONUN ADI: TAC KOLEJLERİ GENEL MÜDÜRÜ AYŞE YILDIZ’A “EĞİTİMDE LİDERLİK VE VİZYON ÖDÜLÜ”

BURDURLULARIN GURURU HÜSEYİN YAMACI’YA “TOPLUMSAL BİRLİK VE HEMŞEHRİ DAYANIŞMASI” ÖDÜLÜ

YÖRÜKLER KÜLTÜR DAYANIŞMA VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ KURUCU BAŞKANI ABDULLAH DUMAN’A “KÜLTÜREL MİRAS VE TOPLUMSAL BİRLİK” ÖDÜLÜ

ANTALYA 07 İYİLİK DERNEĞİ’NE “TOPLUMSAL SORUMLULUK VE UMUT IŞIĞI” ÖDÜLÜ

ANTALYA MÜTEAHHİTLER DERNEĞİ BAŞKANI İSMAİL İLTEMİR’E “YAPILI ÇEVREYE KATKI VE SORUMLU MİMARİ VİZYON” ÖDÜLÜ

ANTALYA ZİRAAT ODASI BAŞKANI NAZİF ALP’E “TARIMA KATKI VE KIRSAL VİZYON” ÖDÜLÜ

İYİ Parti Terme İlçe Başkanı Şakir Şahin’den 23 Nisan Mesajı

TAC Koleji Genel Müdürü Ayşe Yıldız’dan 23 Nisan Mesajı

ANTALYA İŞ KADINLARI DERNEĞİ BAŞKANI FATMA KOTANAK’A “GÜÇLÜ KADIN LİDERLİĞİ” ÖDÜLÜ

İNOVATİF LİDERLER DERNEĞİ BAŞKANI ZERA VARELDZHI’YE ULUSLARARASI VİZYON ÖDÜLÜ

KARAMAN AKÇAŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SONER YEŞİLDAŞ’A “BÖLGESEL KALKINMAYA KATKI ÖDÜLÜ”

İRİNA YALÇIN'DAN DUYGU YÜKLÜ PERFORMANS: SAHNEDE PARLADI, ÖDÜLÜNÜ KÖKSAL SELÇUK’TAN ALDI
