ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ, ŞANLIURFA'DA TEMEL ATMA TÖRENİNE KATILDI
GÜNDEM, 24 Ağustos 2024 11:44BAKAN TUNÇ: DEPREM BÖLGESİNDE YARGI HİZMETLERİNİN AKSAMADAN DEVAM ETMESİ İÇİN GEREKLİ TEDBİRLERİ ALDIK

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, deprem bölgesinde artan iş yükünü karşılayabilmek için hâkim savcı ataması yaptıklarını belirterek "11 ilimizde 99 adli, 21 idari olmak üzere toplam 120 ilk derece mahkemesinin kurulmasını sağladık. Deprem bölgesindeki yargı hizmetlerinin aksamadan devam etmesinin tedbirlerini almaya çalıştık." dedi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Şanlıurfa Adalet Sarayı Ek Hizmet Binası Temel Atma Töreni'nde yaptığı konuşmada, "Peygamberler şehri" diye tanımladığı Şanlıurfa'da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
İnşaatı kısa sürede bitirmeyi planladıklarını ifade eden Bakan Tunç, "Şanlıurfalı hemşehrilerimiz, adalet hizmetinden daha etkin ve verimli şekilde yararlanabilmesi için çok güzel imkanlara sahip olacak. Duruşma salonları, hakim-savcı odaları, otoparkı ve teknolojik imkanlarıyla aslında ek bina değil, ana binanın temelini atıyoruz. İnşallah 700 gün gibi 2 yıllık sürede, müteahhit firma biraz daha gayret gösterirse Sayın Cumhurbaşkanı'mızın destekleriyle ödenek problemi de olmadan Şanlıurfa'ya bu güzel eseri kazandırmanın gayreti içerisinde olacağız." diye konuştu.
Bakan Tunç, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinden Şanlıurfa'nın da etkilendiğini hatırlatarak "Deprem anından itibaren devletimizin tüm kurumları teyakkuza geçti, arama kurtarma çalışmaları ve sonrasında da yaraların sarılması, hasarların giderilmesiyle ilgili büyük bir mücadele başlattık. Bu mücadeleye taviz vermeden devam ediyoruz. Kabinemizin birinci önceliği deprem bölgesini bir an önce ayağa kaldırmak, vatandaşlarımızı kalıcı konutlarına yerleştirmek ve hasar gören kamu binalarını da bir an önce hizmete sunmak. Bunun çabası içerisindeyiz." ifadelerini kullandı.
Başta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olmak üzere tüm bakanlıkların üstüne düşeni yapmaya çalıştığını ifade eden Bakan Tunç, Adalet Bakanlığı olarak depremin ilk anından itibaren önemli çalışmalar yaptıklarına dikkati çekerek şöyle konuştu:
"Bakanlık olarak kriz merkezi oluşurduk. Türkiye'nin değişik illerinden yaklaşık 1000 hakim-savcıyı deprem bölgesine naklettik. Yine aralarında mimar, mühendislerden oluşan 1000'e yakın bilirkişiyi deprem bölgesinde yıkılan binalardaki hasar tespit çalışmalarıyla ilgili özellikle delillerin toplanması gibi bir çok çalışmayı yürüttük. Ayrıca Ceza İnfaz Kurumu personelinin arama kurtarma çalışmalarında ve 41 can kurtarıldı."
15 ADLİYE AĞIR HASAR GÖRDÜ
Depremde diğer kamu binalarında olduğu gibi adalet binalarında da hasarlar oluştuğunu belirten Adalet Bakanı Tunç, şöyle devam etti:
"15 adliyemiz ağır hasar gördü. Malatya, Besni, şimdi Şanlıurfa'da inşaatlara başladık. Hükümet binaları içerisindeki adliye saraylarımızın da inşaatına İçişleri Bakanlığımızla birlikte yürüttüğümüz projeler var. Yıkılan cezaevlerinin de yapımına başladık, 12 cezaevimiz hasar görmüştü, 12 bin mahkûmu başka yerlere nakletmiştik. Şimdi onların da yapım çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor. Diğer yandan ceza soruşturmaları devam ediyor. Kusuru olanlar hakkında, yıkılan binalarda geçmişten kaynaklanan kusur nedeniyle ceza soruşturmaları yürütülmeye devam ediyor, davalar şu anda açıldı, açılmaya da devam ediyor. Bilirkişi incelemeleri de bu kapsamda devam ediyor. Yine hasar tespitine yönelik idari yargıda dava yoğunluğu oldu. Özellikle yargı hizmetlerinin aksamaması için önemli tedbirler aldık. TBMM ve milletvekillerimize teşekkür ediyoruz. İdari yargılama usulünde yapılan kanun değişikliğiyle buradaki yargı süreçlerini aksamadan daha hızlı bir şekilde sonuçlandırılmasıyla ilgili kanun değişikliği yapıldı. Kanun değişikliği çerçevesi içerisinde de yargı hizmetlerimiz hızlı bir şekilde devam ediyor."
Deprem sonrasında yargının aksamaması için önemli tedbirler aldıklarını ifade eden Bakan Tunç, "Bugüne kadar deprem bölgesinde idari yargıda 48 bin 226 karar verildi. 14 bin 652 binanın hasarlı olmadığı ve yıkılmaması gerektiğine karar verildi. Yani 14 bin binayı 10'ar bağımsız bölümden hesaplarsak 140 bin daire demek. Dolayısıyla idari yargıda özellikle bilirkişi incelemeleri sonrasında yıkılmaması gereken binanın yıkım kararının iptal edilmesi ve vatandaşlarımızın bu anlamdaki taleplerinin yargı kararıyla sağlıklı bir karara kavuşması da önemliydi." diye konuştu.
BÖLGEYE YAPILAN ATAMALAR
Bakan Tunç, yargıda artan iş yükünü karşılayabilmek için de yeni mahkemelerin kurulmasını sağladıklarını belirterek şöyle devam etti:
"11 ilimizde 99 adli, 21 idari olmak üzere toplam 120 ilk derece mahkemesinin kurulmasını sağladık. 11 ilimizi kapsayan bu bölgede 4 adli, 2 idari olmak üzere 6 istinaf dairesinin açılmasını sağladık. Şanlıurfa'da 2024 yılında merkezde 40, Viranşehir’de 15, Siverek’te 12, Birecik’te 8, Suruç’ta 7, Ceylanpınar’da 5, Akçakale ve Harran’da 4’er, Bozova, Halfeti ve Hilvan’da birer olmak üzere toplam 98 yeni mahkeme kurarak, yeni hakim ve savcılarımızın atamalarını gerçekleştirerek yargı hizmetlerinin aksamada daha etkin bir şekilde yürütülmesiyle ilgili olarak tedbirlerimizi aldık. Depremin etkilendiği 11 ilde idari yargıda 47 ilave hakim ataması yaptık. Yüzde 26 artışla hakim sayısını 226'ya çıkardık. Adli yargıda da 164 ilave hakim savcı ataması gerçekleştirerek, hakim savcı sayısını 2 bin 621'e çıkararak deprem bölgesindeki yargı hizmetlerinin aksamadan devam etmesinin tedbirlerini almaya çalıştık."
Yatırımlar hakkında bilgi veren Bakan Tunç, deprem bölgesinde 24 adalet hizmet binası, 14 ceza infaz kurumu ve denetimli serbestlik binası ile 39 ayrı yerde 2 bin 304 adliye konutunun 2024 yatırım programına aldıklarını ve bunların bir kısmının yapımına başladıklarını kaydetti.
Adaletin insan hakkını, onurunu korumak olduğunu ifade eden Bakan Tunç, adaletin gecikmeden tesis edilmesi gerektiğini ve bu anlamda Türkiye'nin son 22-23 yılda çok önemli mesafeler aldığını ekledi.
YENİ ANAYASA İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR
Yargı alanında büyük reformlara imza attıklarını kaydeden Bakan Tunç, şunları aktardı:
"Milletimizin onayıyla Anayasa'mızda yaptığımız kısmi değişikliklerle de olsa Anayasa'nın vesayetçi ruhunu ortadan kaldırmaya yönelik önemli reformları milletimizin isteğiyle hayata geçirdik. Anayasa'mızda temel hak ve özgürlükleri güçlendiren, kadın ve çocuk haklarıyla ilgili, şehitlerimizin, gazilerimizin haklarıyla ilgili önemli düzenlemeleri hayata geçirdik. Özgürlükleri kısıtlayan bütün uygulamaları kaldırdık. Milletimizin onayıyla ülkemizin demokrasi standartlarını daha da yükselttik. Bununla yetinmiyoruz, Türkiye yüzyılının başlangıcında ikinci yüzyıla başlarken Türkiye'nin tamamen vesayetçi ruhtan arındırmaya çalıştığımız ancak hala maddeler arasındaki yeknesaklığın bozulması nedeniyle birtakım tartışmalara neden olan darbe anayasasından kurtularak yeni, demokratik, sivil, katılımcı, temel hak ve özgürlükleri öne alan, bireyin haklarını net bir şekilde ortaya koyan, devletin görevlerini net bir şekilde belirleyen demokratik bir anayasaya kavuşmamız önemli. Bu milletimize olan borcumuz bizim. İnşallah bu büyük reformu önümüzdeki günlerde, önümüzdeki yıllarda TBMM'de siyasi partilerimizin uzlaşmasıyla bu gerçekleşir. Bütün temennimiz bu ve ülkemiz demokratik yeni sivil bir anayasaya kavuşur ve Türkiye yüzyılının başlangıcında milletimizin başlangıcında milletimize olan borcumuzu da ödemiş oluruz."
ADLİYE BİNALARINDAKİ FİZİKİ ŞARTLARIN DEĞİŞİMİ
Adliye binaları kapsamında 2002’den bu yana önemli mesafeler kat edildiğini ifade eden Bakan Tunç, konuşmasını şöyle bitirdi:
"78 müstakil adliye binası vardı. Köhne binalarda, merdiven altında duruşmalar yapılırdı. Tüm bunlardan ülkemiz kurtuldu, modern binalarda, adliyenin vakarına yakışır hizmet binalarına kavuştu. Bugün müstakil 366 yeni adalet binamız oldu. Metrekare olarak baktığımızda sadece 569 bin olan kapalı alan, bugün 6 milyon metrekareyi aşmış durumda. 2002'de 3 bin 581 olan mahkeme sayısını yüzde 100'a yakın bir artışla 7 bin 133'e çıkardık. İdari yargıda da yüzde 53 artış sağladık. Yargı teşkilatımızı güçlendirmeye devam ediyoruz. Yargının çabuk işlemesi ve herkesin hakkına çabuk kavuşması lazım. Bu anlamda özellikle son yıllarda önemli adımlar attık. Hem hakim-savcı sayımızı arttırmanın gayreti içerisindeyiz hem de daha nitelikli olmaları için uygulamalar başlattık. Hukuk fakültesini bitirenler hemen avukatlık sınavına başlayamayacak. 29 Eylül'de ilk sınavı yapacağız, hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanan kardeşlerimiz avukatlık stajına başlayabilecek. Yine bu sınavı kazananlar hakim-savcı sınavına katılabilecek."
Antalya Haberleri | Sondakikaantalya.com | Antalya Güvenilir Haber | 07 Haber Antalya Haberleri | Son Dakika Antalya | Antalya Haber | 07haber.com
GÜNDEM, 24 Ağustos 2024 11:44
Yorumlar (0)

Anahtar Parti İl Başkanı: "Çocuklarımızı Kaderine Terk Etmeyeceğiz"

Adnan Asar’dan SGK İl Müdürü Tanrıöver’e Ziyaret

ANTALYA’DA KONYA RÜZGARI ESİYOR: KONYA MİRAY ETLİ EKMEK SALONU

Fatih Bayhan, Sebîlürreşad Kültür ve Sanat Merkezi’nin Başarısının Arkasında

Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç, Samsun Rotary Kulübü’nde Kalkınma ve Refahı Anlattı

Ferhat Durmuş, "Gönül Dağı Nefesi" Konserinin Müzikal Başarısının Mimarı

Selma Geçer, Azerbaycan’ın Coşkusunu "Gönül Dağı Nefesi" Konserinde Yükseltti

Sabiha Karaosman, Gönül Dağı Nefesi Konseri ile Kültür ve Sanat Dünyasına Katkı Sağladı

Figen Kaya'nın Sunumuyla "Gönül Dağı Nefesi" Yaza Merhaba Konseri Coşkusu

Bursa’nın Usta İsmi Celal Çavdar’dan Ahlak ve Emek Dolu Bir Hayat Dersi

WhatsApp Üzerinden Büyü Tuzağı: Serkan Taşkıran Yakalandı

Sanatımın Kölesiyim, Paranın Değil” Celal Çavdar’dan Ustalık ve Ahlak Dolu Bir Hayat Dersi!

TERMELİLER GAZZE İÇİN TEK YÜREK OLDU

Aquamarine Denizcilik, AMT Tekne'nin Antalya Bayiliğini Üstlendi

Antalya Turizmine Değer Katan İş İnsanları ve 27 Haziran'da İşletmelere Ödül Töreni Düzenlenecek

Turan Devletleri Teşkilatı Arama Kurtarma Başkanlığı'na Güvenlik Birimlerinden Ziyaret

Mellililer Dernek Başkanı Ercan Öztürk ile Başkan Hakan Tütüncü Sabah Kahvaltısında Buluştu

Global Otomotiv’den Güvenlik Güçlerine Anlamlı İkram

Antalya sürdürülebilir turizmin yeni lideri oluyor

ANTALYA TURİZMİNE DEĞER KATANLAR ÖDÜLLERLE TAÇLANIYOR

Antalya’da Türk Halk Müziği Rüzgârı: “Yaza Merhaba” Konseriyle Sanatseverlere Unutulmaz Bir Gece

İstanbul Depremi'ne KKTC AKUT’tan Daima Hazırız Mesajı

HAKAN TÜTÜNCÜ’DEN GÖNÜL BAKIR’A ANLAMLI ZİYARET!

UNUTULMAZ BİR DİYARBAKIRSPOR- FENERBAHÇE ANISI

MEHMET TALİH’E ANLAMLI ÖDÜL: BAŞARISI BULUNDUĞU HER ALANA DEĞER KATIYOR

Muratpaşa Tarım İlçe Müdürü Mustafa Şener, Asar Etli Pide ve Börek Salonunu Ziyaret Etti

AKDENİZ’E DEĞER KATANLAR GÖRKEMLİ TÖRENLE ONURLANDIRILDI

EYÜP KABABAŞ’A SANATIN VE SESİNİN GÜCÜYLE ANLAMLI ÖDÜL

ÜMİT BALKIZ’A SANAT VE KÜLTÜRÜN NEFESİ ÖDÜL GETİRDİ

ALPER KOCABIYIK’IN SANATINA ANLAMLI ÖDÜL

GENÇ SANATÇI VE GİRİŞİMCİ EMRE SÜREKLİ’YE SANATA KATKILARINDAN DOLAYI ÖDÜL

İSA ARIKAN’A LEZZETTEKİ İSTİKRARI VE EMEĞİNDEN DOLAYI ÖDÜL

GOBU CAFE’NİN GÜLER YÜZÜ GÜLAY ÖZDEN’E ANLAMLI ÖDÜL

EMLAK SEKTÖRÜNE ÇİFT İMZA: DERYA VE ALİ DEMİR'E ANLAMLI ÖDÜL

SAĞLIK SEKTÖRÜNDEN GAYRİMENKUL LİDERLİĞİNE: ŞÜKRÜYE ERTEKİN’E ANLAMLI ÖDÜL

EMİR GAYRİMENKUL’ÜN BAŞARILI İSMİ GÖNÜL BAKIR’A ANLAMLI ÖDÜL

MERHAMETİN TAÇLANDIĞI AN: MERYEM ÇEKEN’E “YILIN YARDIMSEVERİ” ÖDÜLÜ

İNŞAAT VE GAYRİMENKULDE GÜVENİN ADI: EFENDİ ÖZDEMİR’E BAŞARI ÖDÜLÜ

DOĞAYLA İÇ İÇE YAŞAMIN MİMARI: ALİ TAŞGIN’A EMLAK SEKTÖRÜ ÖDÜLÜ
