İmar Yasasına Takılanlar: Milli ve Bireysel Servet Yok Olmasın!
GÜNDEM, 30 Ekim 2024 19:40
İmar Yasasına Takılanlar Derneği; Milli ve Bireysel Servetin Yok Olmasına Göz Yummayın!
Yapıların kayıt altına alınması ile ilgili birçok mağduriyetler yaşandığını belirten İmar Yasasına Takılanlar Derneği Başkanı İbrahim Hacıoğlu , 6 Haziran 2018 tarihinde yayınlanan tebliğin, yapıların kayıt altına alınması ile ilgili birçok mağduriyetlerin yaşandığını söyledi. Hacıoğlu, “31 Aralık 2017 ye kadar olan yapıları kapsar’ vurgusu hiçbir şekilde yapılmadığından, vatandaş 2018 ve 2019 yıllarında yapmış olduğu yapılar için de başvurusunu yapmıştır. Burada çok büyük bir yanılgı yaşanmıştır” dedi.
Dernek Başkanı İbrahim Hacıoğlu sözlerini, “Bunların en sonuncusu 6 Haziran 2018 tarihinde çıkartılan İmar Barışı yasası. 03 Mayıs 1985 tarihli 3194 sayılı İmar Kanununa geçici 16 maddesi eklenerek 31 Aralık 2017 tarihine kadar ruhsat alamamış ya da ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınmayı amaçlamış olsa da, yasadaki ve sonrasında uygulamadan kaynaklı bazı eksiklikler yüzünden vatandaş yasayı anlayamamış, bu sebepten yanılgı içerisine girmiştir” şeklinde sürdürdü. Yasanın uygulama yönetmeliğinin 2 yıl sonra idarelere yollandığı için de idaredeki çalışanların da yasanın detaylarına tam manada hakim olamadıklarını belirten İbrahim Hacıoğlu şöyle konuştu; ” Bilindiği üzere 2018 yılında çıkartılan ve 10 Milyon üzerinde başvuru alan İmar barışı yasası uygulamadan kaynaklı bazı eksikler yüzünden Milyonlarca Yapı Kayıt belgesinin iptal edilmesine sebep olmuştur. İptal edilen bu belgeler neticesinde vatandaşlara ağır idari para cezaları, mahkemelerde yargılanma süreçleri, hapis kararları, sicil lekelemeleri ve hatta yapının yıkım kararları gibi süreçler işlemiştir.” dedi.
“İmar Barışı iyi niyetle hazırlanmasına rağmen içinde çok tuzağı olan sorundur!”
Yeni çıkacak yasanın önemine vurgu yapan Hacıoğlu; ” İmar Yasasına Takılanlar Derneği ve üyeleri olarak 2018 yılında çıkartılan İmar Barışı ve 5216 Sayılı Büyük Şehir Yasası uygulanmasından sonra ortaya çıkan sorunları ve çözüm önerilerini yetkililere iletmek, bu alanda mağduriyetlerin giderilmesi konusunda yeni bir yasal düzenlemenin çıkması noktasında çalışmalar yürütmekteyiz.
Belediyeler veya idare tarafından yıllardır yapıl(a)mayan imar planları nedeni ile özellikle ailelerin genişlemesi ve Büyükşehirlere doğru artan nüfus sebebi ile vatandaşlar kendi tapulu mülkü üzerine barınma amaçlı yapılar yapmışlardır. 2018 yılında çıkartılan İmar Barışı yasası ile de E-Devlet üzerinden başvurularını yapan vatandaşlar, kendilerine tahakkuk ettirilen ücreti de yatırdıktan sonra 1 hafta gibi çok kısa süre içerisinde hiçbir denetleme yapmadan Yapı Kayıt belgeleri yine E-Devlet üzerinden kendilerine verilmiştir. Bir yıl aradan sonra günümüze kadar hala yapı kayıt belgeleri güncel olmayan uydu görüntüleri başta olmak üzere çeşitli nedenler ile iptal edilmektedir.” dedi.
“Bindiğiniz dalı niye kesiyorsunuz!”
Hacıoğlu; “Dünya ve ülkemizdeki ekonomik krizlerin tam ortasında, artan kira, ev, inşaat malzemesi fiyatları toplumsal huzursuzluk konusu olmakta, kiracılar-ev sahipleri, birbirlerini öldürmeye teşebbüs etmekte, milyonlarca TL ev fiyatları, binlerce TL ev kiraları insanları patlama noktasına getirmiştir. Bu şartlarda, bir kişinin ruhsatsız diye köyündeki 1 katlı sağlam evini yıkmak demek, onun şehirlerde potansiyel bir “sözde ruhsatlı” apartman dairesi kiracısı yada müşterisi olması demektir. Bu da göçün, kira ve ev fiyatlarının, kavgaların artması demektir. Depremlerde kaçıp sığınacak yerimizin olmaması demektir. Mutsuz evsiz vatandaşlar demektir. Milli ve bireysel servetin yok olması demektir. Yani bindiğimiz dalı kesmek demektir.
Ruhsatsız diye tüm evleri yıkmak çözüm değildir, ÖZEL MÜLK ÜZERİNDEKİ BU EVLERİ SAĞLAMSA, “BİNA KİMLİK BELGESİ” İLE KAYIT ALTINA ALARAK TOPLUMA VE EKONOMİYE KAZANDIRMAK KUŞKUSUZ EN MANTIKLI ÇÖZÜMDÜR. Bu şekilde devlet, HEM KONUT SORUNA OLUMLU BİR KATKI YAPACAK, HEM SAĞLAM YAPI STOKUNU VE MİLLİ SERVETİ KORUYACAK HEM DE VERGİ VE YAPI KAYIT ÜCRETLERİ İLE DEVLET EKONOMİSİNE MİLYARLARCA LİRA KATKI SAĞLAYIP TOPLUMSAL HUZURU TESİS EDECEKTİR.” dedi.
‘Yapının depreme dayanıklılığı hususu malikin sorumluluğundadır’
Hacıoğlu; “Burada doğru olan bu yapıların belki bu şekilde hiç yapılmamış olmasıdır ancak gelinen noktada bu kadar yapıyı yık(a)mıyorsak bunlardan sağlamlarına yapı kayıt belgesi verip diğerlerini güçlendirtmek suretiyle dayanıklı hale getirmek ve kayıt altına almak zorundayız. Yeni bir düzenleme yaparak bunları kayıt altına almak, bundan sonra da tekrar bu tarz yapıların yapılmaması adına güncelliğini yitirmiş tarım ve imar kanunlarını güncelleyerek vatandaş, yerel idarelere gittiğinde onlara ruhsatlandırmada ve diğer inşaat faliyetlerde KOLAYLIKLAR VE TEŞVİKLER sağlayarak yeni ruhsatsız yapılanların önüne geçmeliyiz.
2018 Yılında çıkartılan İmar Barışı yasasına göre ‘Yapının depreme dayanıklılığı hususu malikin sorumluluğundadır’ ifadesi mevcuttur. Danıştay 6. Dairesinde Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslara dair tebliğin iptali istemiyle açılan davada, Daire, dava konusu tebliğin dayanağı Geçici 16. Maddenin 10. fıkrasının 3. cümlesini Anayasaya aykırı görerek Anayasa Mahkemesine başvurmuş, bunun üzerine Anayasa Mahkemesince 23 Temmuz 2024 tarihli ve 2023/74 esas sayılı kararıyla “Yapının depreme dayanıklılığı hususu malikin sorumluluğundadır.” cümlesi iptal edilmiştir. Buradan anlıyoruz ki 2018 yılında çıkartılan İmar Barışı yasası sakat doğmuş ve barış olmaktan uzak, milyonlarca vatandaşa zulüm olmuştur ve afet riski gözetilerek tekrardan gözden geçirilmeli ve güncellemelidir.
Kaynak:https://www.anayasa.gov.tr/tr/mahkeme-gundemi/genel-kurul/23-temmuz-2024-genel-kurul-gundemi-ve-sonuclari/
Hukuki olarak Yaşama Hakkı, Anayasamız, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler Evrensel Bildirgesi ile korunmaktadır. Bu hak, içinde kişi emniyeti, kişi özgürlüğü ve en önemlisi barınma hakkını içermektedir. Barınma ve yaşama hakkı, devlet teorisi gereği yurttaşa devlet eliyle sunulması gereken hak iken, başkaca barınma imkanı olmayan yapı kayıt belgesiz ev sahiplerinin, köylülerin, mağdurların evlerinin yıkım tehdidi altında olması, insanlık adına da kabul edilemez. Hükümetimizin, bu gerçekleri gözeterek ve Anayasamızın yurttaşı koruyan temel hak ve özgürlükleri gözeterek önlemler alması, TBMM’de bu uğurda yasal düzenlemeye gidilmesi, yıkıma nazaran insanlık adına daha doğru olan yoldur.” dedi.
“Devlet Vatandaşına Tuzak Kurmaz”
Hacıoğlu; “Yine; Anayasamız, Hukuk Devleti ilkesini kabul etmiştir. Bu ilkenin en temel unsuru hukuk güvenliktir. Bu da, devletin yurttaşın haklarına etki eden iş ve işlemlerinin belirli ve öngörülebilir olmasıdır. Gerekli araştırma yükünden kaçınarak salt başvurucunun beyanı üzerinden yapılan ve karşılığında da geri döndürülmeyen tahsilatın yapıldığı işlem niteliğindeki yapı kayıt belgesi düzenlemesinin, denetlenemez yurtdışı servis sağlayıcılar üzerinden iptal edilmesi, “Devlet Vatandaşına Tuzak Kurmaz” anlayışına sığmamaktadır.
Yapı Kayıt Belgesi mağdurları, doğru-yanlış beyan oyununu itilmekte, bu uğurda yapıları kayıt altına alınmakta, güvence verilmekte, daha sonra elde edilen bilgi üzerinden güvenceleri elinden alınmakta, Devlet’e güvenle sığındıkları evleri, ödedikleri paraları, inşaat maliyet masrafları ellerinden alınmaktadır.
Bu koşullarda; yasal düzenleme ile yapı kayıt mağdurlarının koruma altına alınması, sosyal hukuk devletinin açık ve sabit gereğidir.” dedi.
GÜNDEM, 30 Ekim 2024 19:40
Yorumlar (0)

Köksal Selçuk: Emek En Yüce Değerdir – 1 Mayıs İşçi Bayramı Kutlu Olsun

Eren Canak’tan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Mesajı

Bilim ve Doğa Tutkusuyla Yükselen Bir Lider: Eren Canak Kimdir?

RTÜK, Sokak Röportajları İçin Çalışma Başlattı

İstanbul'da İlk 3 Ayda 41 Milyon Muayene

2025 Yılı 2. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi

Valimiz Sayın Hulusi Şahin’in 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Mesajı

42 İlde FETÖ'ye Yönelik Düzenlediğimiz Operasyonlarda; 169 Şüpheli Yakalandı

Dolandırıcı Organize Suç Örgütü Üyesi 41 Şüpheli Yakalandı

Toplum Destekli Polis Ekipleri Öğrencilere Trafik Güvenliği, Güvenli Oyun Alanları ve 112 Kullanımı Hakkında Bilgilendirmelerde Bulundular

Antalya, Aydın, Samsun ve Tekirdağ’da Jandarma Ekipleri Tarafından Öğrencilere Trafik Bilgilendirmesi Yapıldı

Hassas Burunlar "Maya" ve "Liya" Narkotik Dedektör Köpekleri Uyuşturucuyla Mücadelede Önemli Rol Alıyor

İmparator'un serveti duyanların dudaklarını uçuklattı

GÜÇLÜ KADINLAR, GÜVENLİ YARINLAR: AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ’NDE KADINLARA YÖNELİK AIKIDO EĞİTİMİ BAŞLADI

ADNAN ASAR’DAN TBMM’DE MHP'Lİ ABDURAHMAN BAŞKAN’A ZİYARET: ESNAFIN SORUNLARI GÜNDEME GELDİ

“ALIN TERİ KUTSALDIR, RANT DÜZENİ HARAMDIR!”

Müyorbir'den “Günümüzde Türk Halk Müziği” Paneli

Anadolu Birliği Partisi Genel Başkanı Bedri Yalçın’dan Dr. Köksal Selçuk’a Önemli Açıklamalar

Başkomutana çağrı....

BAŞKAN BÖCEK’İN DİPLOMASI SAHTE Mİ?

AESOB Başkanı Adlıhan Dere'den ABP Genel Başkanı Bedri Yalçın'a Ziyaret

Geleceğin kadınları, bugünün güçlü adımlarıyla yetişiyor

Antalya dahil 4 ilde dolandırıcılara kripto operasyonu

Altın fiyatlarında son durum?

Provokasyon partisine dönen CHP çok yoğun şaibe ve şüphe altındadır

Antalya’nın Markaları Küreselleşme Yolunda

Jandarma, Canlar Şenliği'nde KADES'i Tanıttı

12 Ayrı Yasa Dışı Alkollü İçki İmalathanesi Deşifre Edildi, 137 Şüpheli Yakalandı

Siber Suçlarla Mücadele Kapsamında 68 İlde Gerçekleştirilen Operasyonlarda 169 Şüpheli Yakalandı

Resim Yarışmalarında ödüllere doymayan gururumuz FATIMA ERVA EREN

Devlet Sanatçısı Beste Özdemir’den Ankara’da Türk Halk Müziği Ziyafeti

Anahtar Parti İl Başkanı: "Çocuklarımızı Kaderine Terk Etmeyeceğiz"

Adnan Asar’dan SGK İl Müdürü Tanrıöver’e Ziyaret

ANTALYA’DA KONYA RÜZGARI ESİYOR: KONYA MİRAY ETLİ EKMEK SALONU

Fatih Bayhan, Sebîlürreşad Kültür ve Sanat Merkezi’nin Başarısının Arkasında

Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç, Samsun Rotary Kulübü’nde Kalkınma ve Refahı Anlattı

Ferhat Durmuş, "Gönül Dağı Nefesi" Konserinin Müzikal Başarısının Mimarı

Selma Geçer, Azerbaycan’ın Coşkusunu "Gönül Dağı Nefesi" Konserinde Yükseltti

Sabiha Karaosman, Gönül Dağı Nefesi Konseri ile Kültür ve Sanat Dünyasına Katkı Sağladı
